<< Nazaj na seznam
10/02/2024

Josipina Urbančič Turnograjska

Ob slovenskem kulturnem prazniku, v soboto, 10. februarja smo spoznali prvo slovensko pisateljico, pesnico in skladateljico Josipino Urbančič - Turnograjsko, ki sodi med najbolj izobražene in razgledane ženske svojega časa. Proti duhu tistega obdobja je postavljala v ospredje slovensko zavest in slovenski jezik. Njena dela so prevajali tudi v tuje jezike. Josipina je bila povezana s Polhovim Gradcem, saj je bila teta zadnje lastnice Pograjske graščine Ane Delago. Letos mineva 170 let od njene smrti, kar pomeni, da je bila Josipina sodobnica Franceta Prešerna.
Josipino Turnograjsko in njen čas nam je v pogovoru z Lenartom Riharjem predstavila njena odlična poznavalka dddr. Mira Delavec Touhami. Raziskovanju Josipininega življenja in dela je posvetila več kot dve desetletji življenja – ne le z znanstveno predanostjo, pač pa tudi s srčno naklonjenostjo. Čeprav že poldrugo desetletje živi in dela v Nemčiji, ostaja zavezana slovenstvu. Na našem večeru smo jo spoznali v kostumu in besedi svoje »dvojčice« Josipine.
Večer ni minil brez glasbe. Skupaj smo zapeli slovensko himno in prisluhnili klavirskim skladbam, ki jih je izvedla odlična pianistka in iskana korepetitorka Katalin Péter, sicer zaposlena na Konservatoriju za glasbo in Akademiji za glasbo.

foto: Jelka Koprivec
foto: Jelka Koprivec
foto: Jelka Koprivec
foto: Jelka Koprivec