PiŇ°kotki

Piškotki so tekstovni niz informacij, ki se prenesene na vaš osebni rańćunalnik, prenosni rańćunalnik ali mobilno napravo (vsaka od njih "naprava"), ko obišńćeš spletno stran. Vaš spletni brskalnik nato pošlje te piškotke ob vsakem naslednjem obisku nazaj na prvotno spletno stran ali na drugo spletno stran, ki prepozna te piškotke. Veńć informacij o piškotkih lahko najdete na straneh www.allaboutcookies.org.


Piškotki so zelo koristni in se lahko uporabljajo v razlińćne namene. Na podlagi njih je vaša navigacija med stranmi uńćinkovita, vaše preference so shranjene in interakcija med vami in spletno stranjo je hitrejša in enostavnejša. Vńćasih se piškotki uporabljajo tudi zato, da so oglasi, ki jih vidite na spletu, prilagojeni vam in vašim interesom.


Nastavitev in shranjevanje piškotkov

Piškotke lahko dolońći spletna stran, ki jo obiskujete ("lastni piškotki") ali tretja spletna stran, ki vodi vsebino na spletni strani, ki si jo ogledujete ("piškotki od drugod"). Ti so lahko shranjeni za ńćas vašega obiska na spletni strani ali za ponavljajońće se obiske.


Razlińćne vrste piškotkov

Obstajajo štiri glavne vrste piškotkov:

  • Nujno potrebni piškotki: Ti piškotki so kljuńćnega pomena, da se omogońći premikanje po spletni strani in uporaba funkcij spletne strani ali za nudenje storitev, ki jih zahtevate. Na primer, da se shranijo izdelki, ki ste jih dodali v spletno košarico. Za uporabo teh piškotkov ne potrebujemo vašega dovoljenja.
  • Funkcionalni piškotki: Ti piškotki omogońćajo, da si spletna stran zapomni vaše izbire (kot so vaše uporabniško ime, jezik ali regija, v kateri se nahajate) in vam nudi izboljšane in bolj osebne funkcije. Na primer, stran vam lahko nudi lokalne vremenske napovedi ali prometne novice z uporabo piškotka, da shrani informacije o regiji, v kateri se trenutno nahajate, si zapomni vaše spremembe velikosti besedila, pisave in ostalih delov spletne strani, ki so prilagodljive, in vam nudi zahtevane storitve, kot so ogled videa ali komentar na blogu. Informacije, ki jih zberejo ti piškotki, so lahko anonimizirane in ti piškotki ne morejo slediti vašim aktivnostim v brskalniku na drugih spletnih straneh.
  • Izvedbeni piškotki: Ti piškotki zbirajo informacije o tem, kako uporabljate spletno stran, na primer, katere strani obiskujete najpogosteje, ter ńće prejmete od njih sporońćilo o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki vas identificirajo. Vse informacije, ki jih zberejo ti piškotki, so zdruŇĺene in zato anonimne. Te informacije se uporabljajo le za izboljšanje delovanja spletne strani.
  • Ciljni piškotki ali oglaševalni piškotki: Ti piškotki se uporabljajo za dostavo oglasov, ki so bolj pomembni za vas in vaše interese. Uporabljajo se tudi za omejevanje števila prikazov posameznega oglasa kot tudi za pomońć pri merjenju uńćinkovitosti oglaševalske kampanje. Obińćajno jih namestijo oglaševalske mreŇĺe z dovoljenjem upravljavca spletne strani. Zapomnijo si, da ste obiskali spletno stran in ta informacija je posredovana ostalim organizacijam, kot so oglaševalci. Ciljni ali oglaševalni piškotki so lahko pogosto povezani s funkcionalnostjo spletne strani, ki jo omogońća druga organizacija. Za veńć informacij o oglaševalskih piškotkih in zasebnosti na spletu si oglejte vodnik, ki ga je ustvarila panoga za oglaševanje na internetu in je na voljo na strani www.youronlinechoices.com.


Kako upravljati vaše nastavitve za piškotke?


Obstaja veńć nańćinov za upravljanje in nadzor nad vašimi nastavitvami za piškotke. Ne pozabite, da z izbrisom ali blokiranjem piškotkov vse ali nekatere spletne strani, ki jih obiskujete (ali njihove funkcije), ne bodo delovale pravilno ali enako uńćinkovito.


Izkljuńćitev piškotkov v vašem spletnem brskalniku

Veńćina modernih spletnih brskalnikov vam nudi splošne informacije o piškotkih in vam omogońća, da si ogledaš vse vaše piškotke, vam dovoli, da izbrišete vse ali posamińćne piškotke, ter vam omogońća, da blokirate ali dovolite piškotke za vse spletne strani ali posamińćno izbrane spletne strani. Prav tako lahko normalno izkljuńćite posamezne oglaševalne piškotke tretjih oseb.

ńĆe spremenite vaše nastavitve za piškotke v vašem spletnem brskalniku, bodo, razen ńće izbrišete ali blokirate vsak piškotek posebej, spremembe veljale za vse spletne strani, ki jih obiskujete, in ne le za naše spletne strani. Prav tako boste morali prilagoditi svoje piškotke za vsak brskalnik posebej.

 

 

Tabela piškotkov

IME OPIS TRAJANJE
PHPSESSID Podatki o seji ńĆas trajanja seje
cc_cookie_accept Potrditev sprejema piškotkov. 1 leto
_utma Piškotek namenjen za analitiko s strani Google Analitycs 2 leti
_utmb Piškotek namenjen za analitiko s strani Google Analitycs pol ure
_utmc Piškotek namenjen za analitiko s strani Google Analitycs ńĆas trajanja seje
_utmz Piškotek namenjen za analitiko s strani Google Analitycs Pol leta
_atuvc Funkcionalnost AddThis skripte (povezava na socialna omreŇĺja) 2 leti